7 Ağustos 2008 Perşembe

GURBETÇİLERİN DÖNÜŞ ÇİLESİ

DUYDUKLARI HASRETİ BİR NEBZE OLSUN GİDEREBİLMEK İÇİN TATİLLERİNİ TÜRKİYE'DE GEÇİRMEK İSTEYEN GURBETÇİLER, ANCAK ZORLU BİR YOLCULUĞUN ARDINDAN MEMLEKETLERİNE ULAŞABİLİYOR. SINIR KAPILARINDA KİLOMETRELERCE KUYRUĞUN OLUŞMASINA NEDEN OLAN GURBETÇİLER, YAŞADIKLARI ZORLUK KARŞISINDA YETKİLİLERE TEPKİLİ.
DÖNÜŞLERİ DE GELİŞLERİ GİBİ ÇİLEYE DÖNÜŞEN GURBETÇİLER, KARAYOLLARINDA YAŞADIKLARI SIKINTILAR NEDENİYLE YETKİLİLERE TEPKİLİ. KAPIKULE SINIR KAPISI'NDAN ÇIKIŞ YAPMAK ÜZERE YOLA ÇIKAN GURBETÇİ VATANDAŞLAR, KAVURUCU SICAKLARIN ALTINDA SIRANIN KENDİLERİNE GELMESİNİ BEKLEMEK ZORUNDALAR. ÖZEL ARAÇLARIN YAKLAŞIK 10 KİLOMETRE KUYRUK OLUŞTURDUĞU KAPIKULE SINIR KAPISINDA YAŞANAN YOĞUNLUĞU AZALTMAYA ÇALIŞAN TRAFİK POLİSLERİ İSE GURBETÇİLERİ HAMZABEYLİ VE PAZARKULE SINIR KAPILARINA YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR. DİĞER YANDAN, BU YIL TATİLLERİNİ GEÇİRMEK ÜZERE TÜRKİYE'YE GELEN 400 BİN GURBETÇİNİN YAKLAŞIK 80 BİN ARAÇLA TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTIĞI AÇIKLANDI.

MANTAR ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

ARTAN SICAKLIKLAR NEDENİYLE BUNALAN VATANDAŞLAR DENİZ VE HAVUZLARA KOŞUYOR ANCAK ÇOĞUNUN KENDİLERİNİ BEKLEYEN TEHLİKEDEN HABERLERİ YOK. UZMANLAR YAZ AYLARININ GELMESİYLE BİRLİKTE ARTAN MANTAR ENFEKSİYONLARINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMASI UYARISIDA BULUNDU.
YAZ AYLARININ GELMESİYLE BİRLİKTE SICAKLARDAN BUNALAN BİR ÇOK VATANDAŞ DENİZ VE HAVUZLARDA SERİNLEMEYE ÇALIŞIYOR ANCAK, ÇOĞUNUN KENDİLERİNİ BEKLEYEN TEHLİKEDEN HABERLERİ YOK. ARTAN MANTAR ENFEKSİYONLARINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEN UZMANLAR, HASTALIĞIN SICAK,NEMLİ VE KAPALI VÜCUT BÖLGELERİNDE DAHA HIZLI YAYILDIĞINA DİKKATİ ÇEKİYORLAR. PEKİ MANTAR ENFEKSİYONLARINDAN KORUNABİLMEK İÇİN NE YAPILMALI? ÖNCELİKLE SICAK VE NEMLİ BÖLGELERİ SEVEN MANTARLARDAN KORUNABİLMEK İÇİN DENİZ VEYA HAVUZA GİRDİKTEN SONRA, ISLAK MAYO İLE UZUN SÜRE OTURMAMAK ÇOK ÖNEMLİ. ÖZELLİKLE KASIK MANTARI OLARAK BİLİNEN MANTAR TÜRLERİ TOPRAKTA VE HAYVANLARDA DA BULUNABİLECEĞİNDEN BU ODAKLARLA DİREK TEMASTAN KAÇINMAK GEREKİYOR. VÜCUDUMUZDA HERHANGİ BİR YARA OLMASI DURUMUNDA İSE ENFEKSİYON RİSKİ DAHA FAZLA OLACAĞINDAN, HAVUZA VE DENİZE GİRMEK ÇOK TEHLİKELİ. GENETİK YATKINLIK, ALERJİK BÜNYE, ŞEKER HASTALIĞI, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN HERHANGİ BİR ŞEKİLDE BASKILANMASI DA MANTAR ENFEKSİYONUNA YAKALANMAYI KOLAYLAŞTIRAN ETKENLER ARASINDA. AYRICA BANYOLARDA, DUŞLARDA, SOYUNMA ODALARINDA, İSKELE VE ŞEZLONGLARDA KESİNLİKLE KİŞİYE ÖZEL HAVLU VE TERLİĞİN KULLANILMASI DA ALINABİLECEK ÖNLEMLERDEN. PEKİ MANTAR ENFEKSİYONUNA YAKALANDIĞIMIZI NASIL ANLAYACAĞIZ? DERİ KATLARI ARASINDA VE HASSAS BÖLGELERDE YANMA, KAŞINTI ŞEKLİNDE BAŞLAYAN HASTALIK, DERİDE SOYULMA VE ÇATLAMALARA NEDEN OLUYOR. AYRICA HASTALIK KENDİSİNİ AYAK PARMAKLARININ ARASINDA KEPEKLİ, ÇATLAK VE KÖTÜ KOKULU SU KABARCIKLARI ŞEKLİNDE GÖSTERİRKEN, KASIKLARDA YARIMAY ŞEKLİNDE KIZARIKLILIKLAR MEYDANA GETİRİYOR. TIRNAK MANTARI HARİÇ TÜM MANTAR ENFEKSİYONLARININ EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ İSE RAHATSIZ EDEN KAŞINTI.

BEYPAZARI'NDA ORMAN YANGINI

BİLİM İNSANLARI ÜLKEMİZİNDE ÇÖLLEŞMENİN EN BÜYÜK PROBLEM OLDUĞUNA DİKKATİ ÇEKERKEN, TÜRKİYE BİR TARAFTANDA ARDI ARDINA GELEN YANGIN HABERLERİYLE SARSILMAYA DEVAM EDİYOR. KARA HABER BU DEFA ANKARA'NIN BEYPAZARI İLÇESİNE BAĞLI KARAŞAR BELDESİNDEN GELDİ.

UZMANLAR UYARIYOR: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ PARLAK DEĞİL. KÜL HALİNE GELEN ORMANLARIMIZLA BİRLİKTE GELECEĞİMİZİ DE BERABERİNDE GÖTÜREN YANGINLAR, BİTMEK BİLMİYOR. BU DEFA KARA HABER ANKARA'NIN BEYPAZARI İLÇESİNE BAĞLI KARAŞAR BELDESİNDEN GELDİ. BİR ÇOBANIN YEMEK PİŞİRMEK İÇİN ATEŞ YAKMASI SONUCU MEYDANA GELEN YANGIN, GÜÇLÜKLE KONTROL ALTINA ALINDI. 3 BUÇUK HEKTAR SARIÇAM ORMANININ TAMAMEN KÜL OLMASINA NEDEN OLAN YANGIN, ORMAN İŞLETMESİNDEKİ GÖREVLİLER VE VATANDAŞLARIN YOĞUN ÇABASIYLA SÖNDÜRÜLEBİLDİ. YANGINA ANINDA MÜDEHALE EDİLDİĞİNİ SÖYLEYEN BEYPAZARI KAYMAKAMI HİKMET AYDIN, RÜZGARIN ORMANLIK ALANIN BİTTİĞİ YÖNE DOĞRU ESMESİNİN BÜYÜK BİR ŞANS OLDUĞUNU VE DOĞA ŞARTLARI DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE ÇOK BÜYÜK BİR FELAKETİ UCUZ ATLATTIKLARINI İFADE ETTİ. KIBRISCIK KAYMAKAMI CENGİZ ERDEM İSE, EĞER YANGINA ERKEN MÜDEHALE EDİLMESEYDİ SONUÇ ANTALYA'DAN ÇOK DAHA KÖTÜ OLABİLİRDİ ŞEKLİNDE KONUŞTU.