12 Mart 2009 Perşembe

TÜBİTAK FATURAYI YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNE KESTİ

EVRİM TEORİSİ'NİN BABASI CHARLES DARWIN'İ BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNİN KAPAK KONUSU YAPMAYA ÇALIŞTIĞI İDDİALARI NEDENİYLE TEPKİLERİ ÜZERİNE ÇEKEN TÜBİTAK, ELEŞTİRİLERİN GİDEREK ARTMASI NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPMAK ZORUNDA KALDI. OLAYIN SORUMLULUĞUNUN TAMEMEN SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNDE OLDUĞUNU SAVUNAN TÜBİTAK, SANSÜR İDDİALARININ KURUM TARAFINDAN ÜZÜNTÜ İLE KARŞILANDIĞINA DEĞİNDİ.

AÇIKLAMANIN TAM METNİ İSE ŞÖYLE:

BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNİN MART SAYISININ HAZIRLIK VE BASIM AŞAMASINDA, TAMAMEN KURUM İÇİ SÜREÇLERDEKİ AKSAKLIKLAR VE SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ VE YAYIN YÖNETMENİNİN YETKİ AŞIMINDAN KAYNAKLANAN SORUNLARIN “DARWİN SANSÜRÜ” OLARAK ALGILANMASI, HEM KURUMUMUZ HEM DE BİLİM CAMİAMIZ İÇİN ÇOK ÜZÜCÜ OLMUŞTUR. 

BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNİN MART 2009 SAYISINDA “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ” ANA TEMASININ İŞLENMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR. BU TEMA DOĞRULTUSUNDA EDİTORYAL ÇALIŞMALARIN TAMAMLANDIĞI VE GÖRSEL ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLDİĞİ BİLGİSİ, 27 ŞUBAT 2009 TARİHİNDE SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ VE YAYIN YÖNETMENİ DR. ÇİĞDEM ATAKUMAN TARAFINDAN, BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. ÖMER CEBECİ’YE BİLDİRİLMİŞTİR. 

DERGİNİN MART SAYISI DARWİN YILI VEYA KURAMINA HASREDİLMEMİŞ, ANCAK DARWİN VE EVRİM KURAMI İLE İLGİLİ TÜBİTAK YAYINLARI, DERGİNİN “YAYIN DÜNYASI” SAYFALARINDA YER ALMIŞTIR. ANCAK, RUTİN YAYIN SÜREÇLERİNİN DIŞINDA, BASIM AŞAMASINDAN HEMEN ÖNCE, DR. ATAKUMAN TARAFINDAN, DERGİYE 16 SAYFA İLAVE EDİLMİŞ VE BU DOĞRULTUDA, HAFTA SONU KAPAK DA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR. 

OLAĞAN SÜREÇ VE İŞLEMLERİN DIŞINA ÇIKILARAK, HAFTA SONU ACELE İLE DEĞİŞTİRİLEREK HAZIRLATILAN DERGİ, 2 MART PAZARTESİ SABAHI PROF. CEBECİ’NİN GÖRÜŞÜNE SUNULMUŞTUR. DOĞAL OLARAK, DARWİN YILI TEMASININ, BİR UZMAN YARDIMCISI TARAFINDAN KALEME ALINMIŞ VE BİLİMSEL DEĞERLENDİRMESİ YAPILMAMIŞ İLAVE SAYFALAR İLE YAYINLANMASININ UYGUNLUĞU SORGULANMIŞTIR. 

BUNUN ÜZERİNE DR. ATAKUMAN, YAPTIĞI YANLIŞLIĞIN FARKINA VARARAK KENDİ İNİSİYATİFİYLE DERGİ İÇERİĞİNİ VE KAPAĞINI TEKRAR 27 ŞUBAT TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANMIŞ OLAN “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ” TEMASINA DÖNÜŞTÜREREK BASIMA GÖNDERİLMESİ KARARI VE TALİMATINI VERMİŞTİR. 

BU SÜREÇTE, NE TÜBİTAK YÖNETİMİNDEN, NE DE TÜBİTAK BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. ÖMER CEBECİ’DEN, GENELDE VEYA ÖZELDE DARWİN İÇİN BİR BASKI VEYA SANSÜR SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. ANCAK DR. ATAKUMAN’IN DAHA ÖNCEKİ DÖNEMLERDE DE SERGİLEDİĞİ, YETKİ AŞIMI İLE İLGİLİ OLAYLAR DA GÖZ ÖNÜNE ALINARAK, KENDİSİNE KURUM İÇİNDE BİRİM DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLMİŞTİR.  

EĞER DERGİNİN MART 2009 SAYISI İNCELENİRSE, DARWİN VE EVRİM KONUSUNDA TÜBİTAK YAYINLARI HAKKINDAKİ BİLGİLERİN YER ALDIĞI GÖRÜLECEKTİR. TANITIMI YAPILAN BİNLERCE SAYFADAN OLUŞAN BU ESERLER, TÜRKİYE'DEKİ KONUYLA İLGİLİ TÜM YAYINLAR VE HABERLERDEN DAHA ZENGİNDİR. KURUMUMUZUN DARWİN VE EVRİM KURAMINA YAKLAŞIMI BÜTÜN BİLİMSEL OLGULARA VE TEORİLERE YAKLAŞIMINDAN FARKLI DEĞİLDİR. EVRİMSEL BİYOLOJİDE MODERN SENTEZİN ÖNCÜLERİNDEN BİRİ OLAN ERNST MAYR'IN 'BİYOLOJİ BUDUR' İSİMLİ KİTABI KASIM 2008 TARİHİNDE KURUMUMUZ TARAFINDAN YAYIMLANMIŞTIR. 
 

HER YIL OLDUĞU GİBİ, DARWİN YILI OLAN 2009 YILINDA DA, KONU BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNDE DETAYLI VE YETERLİ OLARAK ELE ALINACAKTIR. BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNİN BİR SAYISI BU KONUYA TAHSİS EDİLECEKTİR. 

TÜBİTAK’IN KURULUŞ GÖREVLERİ, (İ) AKADEMİK CAMİANIN VE ÖZEL KESİMİN YAPTIĞI BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALARI DESTEKLEMEK, (İİ) ÜLKEMİZ İÇİN KRİTİK OLAN BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALARI YAPMAK, (İİİ) TOPLUMUMUZDA BİLİM OKUR YAZARLIĞININ YÜKSELTİLMESİNE KATKI SAĞLAMAK VE (İV) BİLİM İNSANLARINA DESTEK SAĞLAMAKTIR. 

TÜBİTAK, KURULUŞ AMAÇLARI VE MİSYONU DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEKTİR. BİLİM VE TEKNOLOJİDE ANLAMLI VE GÜÇLÜ ADIMLARI ATMAKTA İKEN, BU KONUNUN ÖNYARGILARA DAYALI OLARAK GÜNDEME GETİRİLMESİNİN, ÜLKEMİZİN BU ATILIMLARINA YARDIMCI OLMAYACAĞI DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.  

GELİNEN BU NOKTAYA FARKLI ANLAMLAR YÜKLEYEREK OLAYIN BİLİME SANSÜR GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILMASI BİLİMİN ÖNÜNDEKİ HER TÜRLÜ ENGELİN ORTADAN KALDIRILMASINI VE BİLİMİN DESTEKLENMESİNİ TEMEL GÖREV KABUL ETMİŞ KURUMUMUZU VE ÇALIŞANLARINI DERİNDEN YARALAMIŞTIR. KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR.