12 Ağustos 2008 Salı

IMF'NİN TÜRKİYE ANALİZİ

ULUSLAR ARASI PARA FONU IMF'NİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ SON ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI. RAPORDA, 5 YILDA KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE İYİLEŞMELERİN OLDUĞUNUN İDDİA EDİLMESİNE RAĞMEN, İLERİYE DÖNÜK MAKRO EKONOMİK GELİŞMELER KONUSUNDA GEÇEN YILA GÖRE DAHA KARAMSAR İFADELER VAR.
''TÜRKİYE'NİN ŞOKLARA DAYANIKLILIĞI ARTTI, ANCAK DIŞ RİSKLER HALA DEVAM EDİYOR"

BU SÖZLER ULUSLAR ARASI PARA FONU IMF'NİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ SON ÇALIŞMA RAPORUNDA YER ALDI. TARIMSAL ÜRETİM DÜŞÜŞÜ VE İHRACAT ARTIŞ HIZINDAKİ YAVAŞLAMA NEDENİYLE BÜYÜMENİN 2007 SÜRESİNE GÖRE DAHA YAVAŞ OLDUĞUNUN KAYDEDİLDİĞİ RAPORDA, TÜRKİYE'NİN KIRILGANLIĞININ ARTTIĞI VE KÜRESEL ŞOKLARIN EKONOMİNİN GÖRÜNÜMÜNE GÖLGE DÜŞÜRDÜĞÜ SAVUNULDU. 2007 YILINDA CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ KAPATILMASINI YABANCI YATIRIMLARIN DAHA HAREKETLİ OLMASINA BAĞLAYAN IMF, BU YIL DÖRTTE BİR ORANINDA OLMASI BEKLENEN YABANCI YATIRIMLAR NEDENİYLE AÇIĞIN YENİDEN ARTACAĞINI İDDİA ETTİ. RAPORDA, SIKI KÜRESEL KREDİ KOŞULLARI VE TÜRKİYE'DEKİ POLİTİK BELİRSİZLİKLERİN DIŞ FİNANSMAN İÇİN RİSK OLUŞTURDUĞU İDDİA EDİLİRKEN, MERKEZ BANKASININ ENFLASYON HEDEFİNE DAHA GEÇ ULAŞACAĞININ TAHMİN EDİLDİĞİ SÖYLENDİ.

BATI ŞERİA'DA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

DAHA ÖNCE BATI ŞERİA'YI İŞGALİNİN ARDINDAN BÖLGEDE KALICI OLMAYI PLANLADIĞINI AÇIKLAYAN İSRAİL'İN, ALTI YIL ARADAN SONRA GERİ ÇEKİLEBİLECEĞİ SÖYLENTİLERİ ARTMAYA BAŞLADI. İSRAİL'İN HAARETZ GAZETESİ, İSRAİL BAŞBAŞKANI EHUD OLMERT'İN FİLİSTİN BAŞKANI MAHMUD ABBAS'A, BATI ŞERİA'NIN YÜZDE 93'ÜNDEN ÇEKİLMEK İÇİN PLAN SUNDUĞUNU YAZDI. AYRICA BATI ŞERİA'DA İSRAİL TARAFINDAN GÜVENLİK ADI ALTINDA İNŞAA EDİLEN DUVAR İSE TARTIŞILMAYA DEVAM EDİYOR.


2002 YILINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İŞGALİN ARDINDAN BATI ŞERİA'DA KALICI OLMAYI PLANLADIĞINI AÇIKLAYAN İSRAİL'İN, 6 YIL SONRA BÖLGEDEN ÇEKİLME PLANLARI YAPMAYA BAŞLADIĞI İDDİA EDİLİYOR.
İSRAİL'DE YAYIMLANAN HAARETZ GAZETESİ, İSRAİL BAŞBAKANI OLMERT'İN BATI ŞERİA'NIN YÜZDE 93'ÜNDEN ÇEKİLME PLANINI, FİLİSTİN BAŞKANI ABBAS'A SUNDUĞUNU YAZDI. SINIRLAR, MÜLTECİLER VE GÜVENLİK KONULARINI İÇERDİĞİ SÖYLENEN PLANININ EN CAN ALICI ÖZELLİĞİNİN İSE KALICI SINIRLARLA İLGİLİ ÇÖZÜM İÇERMESİ OLDUĞUNU YAZAN GAZETE, OLMERT'İN GÖREVİNDEN AYRILINCAYA KADAR ANLAŞMAYA VARMAK NİYETİNDE OLDUĞU İFADE ETTİ. HABERDE AYRICA, İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DA MUHAFAZA EDECEĞİ YÜZDE 7'LİK ALANA KARŞILIK FİLİSTİNLİLERE GAZZE ŞERİDİ'NE YAKIN BİR BÖLGEDEN TOPRAK PARÇASI TEKLİF ETTİĞİ DE İDDİA EDİLDİ. PLANLANAN DÜZENLEMENİN ARDINDAN GAZZE İLE BATI ŞERİA ARASINDAKİ GEÇİŞLERİN KOLAYLAŞACAĞI VE OLUŞTURULACAK GEÇİŞ KORİDORU İLE FİLİSTİN DEVLETİ'NİN İKİ YARISININ BİRLEŞECEĞİ SAVUNULDU. DAHA ÖNCE KUDÜS YAKINLARINDAKİ YERLEŞİM ALANLARINDA BİNLERCE KONUTUN YAPILMASINA ONAY VEREN OLMERT'İN EĞER ÖNERİSİ KABUL GÖRECEK OLURSA, İSRAİL'İN İLHAK EDİLECEK YERLEŞİM BLOKLARINDA DA SERBESTÇE YENİ KONUTLAR İNŞAA EDEBİLECEĞİ SÖYLENİYOR. ANCAK ANLAŞMA ÖNERİSİNDE EN GÖZE ÇARPAN UNSURLARDAN BİRİ İSE, İSRAİL'İN YERLEŞİM BLOKLARINI HEMEN ALMASINA KARŞIN, FİLİSTİNLİLERE VERİLMESİ PLANLANAN GEÇİŞ KORİDORUNUN ANCAK VE ANCAK FİLİSTİN YÖNETİMİNİN GAZZE'DEKİ İSTİKRARINA BAĞLANMIŞ OLMASI. AYRICA HAZIRLANAN TASLAKTAKİ GÜVENLİK PLANININ, GÖRÜŞMELERDE İSRAİL'İN POZİSYONUNA DESTEK ALMAK AMACIYLA AMERİKAN TARAFINA DA AKTARILDIĞI İFADE EDİLİYOR. ABD DIŞİŞLERİ BAKANI CONDOLEEZZA RİCE'IN DA GÖRÜŞMELERDE İLERLEME SAĞLANMASI AMACIYLA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BÖLGEYİ ZİYARET EDECEĞİ SÖYLENİYOR.

İRAN MODERN SİLAHLAR GELİŞTİRİYOR

DAHA ÖNCE DENİZDE KULLANILABİLECEK EMSALSİZ BİR SİLAH GELİŞTİRDİĞİNİ AÇIKLAYAN İRAN, BU DEFA YENİ BİR DENİZALTI ÜRETİMİNE BAŞLADIĞINI DUYURARAK DİKKATLERİ TEKRAR ÜZERİNE ÇEKTİ. İRAN'IN AKILLI OLARAK NİTELENDİRDİĞİ DENİZALTININ DAHA ÖNCE DUYURDUĞU DENİZ SİLAHI İLE İLGİSİ OLUP OLMADIĞI İSE MERAK KONUSU.

NÜKLEER ENERJİ PROGRAMI KONUSUNDA TÜM TEPKİLERE RAĞMEN TAVİZ VERMEYEN İRAN, YAPTIĞI AÇIKLAMALARLA ŞAŞIRTMAYA DEVAM EDİYOR. DAHA ÖNCE EMSALSİZ OLARAK NİTELENDİRDİĞİ 300 KİLOMETRE MENZİLE SAHİP BİR SİLAH GELİŞTİRDİĞİNİ AÇIKLAYAN İRAN, BU DEFA YENİ BİR DENİZALTININ ÜRETİMİNE BAŞLADIĞINI DUYURDU. İRAN SAVUNMA BAKANI MUSTAFA MUHAMMED NECCAR YAPTIĞI AÇIKLAMADA, DENİZALTININ İNSANSIZ, RADARDAN KAÇABİLEN VE AKILLI SİSTEME SAHİP OLDUĞUNU, BU NEDENLE İRAN'IN ASKERİ KAPASİTESİNİ DİKKATE DEĞER BİR ŞEKİLDE ARTIRACAĞINI İFADE ETTİ.

DOĞAL GAZ ZAMLARI

ARDI ARDINA GELEN ELEKTİRİK ZAMLARININ ALTINDA EZİLEN HALK, BU DEFA KIŞ ÖNCESİ YAPILAN DOĞAL GAZ ZAMLARI İLE NASIL BAŞEDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR. 1 AĞUSTOS TARİHİNDEN İTİBAREN , KONUTLARDA KULLANILAN DOĞAL GAZ FİYATLARINA YÜZDE 16 NOKTA 88 ORANINDA ZAM YAPILDI. ANCAK OTOMATİK ZAM KARARLARININ DOĞRU BİR ENERJİ POLİTİKASI OLMADIĞINI DÜŞÜNEN TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ, KARARIN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI İÇİN DANIŞTAYDA DAVA AÇTI.


YAŞANAN SON GELİŞMELERLE BİRLİKTE İYİCE ENERJİ DAR BOĞAZINA GİREN TÜRKİYE, UYGULANAN DIŞA BAĞIMLI ENERJİ POLİTİKALARI NEDENİYLE ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR. ÇAREYİ VERGİLERDE VE TEMEL İHTİYAÇ MADDELERİNE YAPTIĞI ZAMLARDA ARAYAN HÜKÜMET, YAŞANAN SIKINTILARIN FATURASINI HALKIN SIRTINA YÜKLÜYOR. TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ İSE, 1 AĞUSTOS TARİHİNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİREN DOĞAL GAZ ZAMLARININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI İÇİN DANIŞTAYDA DAVA AÇTI.
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ BAŞKANI TURHAN ÇAKAR YAPTIĞI AÇIKLAMADA DOĞAL GAZDA GERÇEKLEŞTİRİLEN UYGULAMALARIN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNA DEĞİNİRKEN, OTOMATİK ZAM KARARLARININ ANAYASANIN 2. MADDESİNDE GEÇEN DEVLET İLKESİNE VE 8. MADDESİNDE GEÇEN YÜRÜTME YETKİSİNE AYKIRI OLDUĞUNU SAVUNDU.

TURHAN ÇAKAR : Gerek maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması denilen otomatik zam kararı, gerekse doğal gaz fiyatlarına yapılan %16.88 oranındaki artış, hükümetin yanlış ve dışa bağımlı enerji politikasının faturasının tüketicilere yansıtılmasıdır. Maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının usul ve esasları hakkında kararın tüketicileri doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren kısımlarının iptali, öncelikle yürütmesinin durdurulması için bugün Danıştay'da dava açmış bulunuyoruz.