18 Eylül 2008 Perşembe

İNSANLIĞIN EN AMANSIZ DÜŞMANI

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ,SITMA HASTALIĞI İLE İLGİLİ 2006 RAPORUNU YAYIMLADI. DEHŞET VERİCİ TESPİTLERİN YAPILDIĞI RAPORDA SADECE 2006 YILINDA SITMA HASTALIĞI NEDENİYLE ÖLENLERİN SAYISININ 1 MİLYON OLDUĞU İFADE EDİLİYOR. ÖLENLERİN ÇOĞUNUN ÇOCUK OLMASI İSE HASTALIĞIN NE KADAR TEHLİKELİ OLDUĞUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ.

ONLAR İNSANLIK TARİHİNİN EN AMANSIZ DÜŞMANLARI. KULLANDIKLARI KİMYASAL SİLAHLA TOPLU ÖLÜMLERE BİLE NEDEN OLABİLİYORLAR. BİLİM ADAMLARI ONLARLA MÜCADELE EDEBİLMEK İÇİN YILLARDIR BÜYÜK ÇABA SARFEDİYOR ANCAK, ŞU ANA KADAR TATMİN EDİCİ BİR ÇÖZÜM BULUNAMADI.
2006 YILINDA 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN SİVRİSİNEKLERDEN BAHSEDİYORUZ.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN AÇIKLADIĞI RAPORA GÖRE, SİVRİSİNEKLERİN YAYDIĞI SITMA HASTALIĞI 2006 YILINDA 247 MİLYON KİŞİYİ ETKİLERKEN, 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN HAYATINI KAYBETMESİNE NEDEN OLDU. HASTALIKTAN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELERİN BAŞINDA ELBETTEKİ AFRİKA ÜLKELERİ GELİYOR. EN AĞIR BEDELİ İSE 5 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLAR ÖDEDİ. 109 ÜLKEDE YERLEŞİK OLDUĞU TESPİT EDİLEN SITMA HASTALIĞIYLA MÜCADELE EDEBİLMEK İÇİN BAZI ÜLKELER TEDAVİ AMAÇLI KAYNAK BİLE AYIRAMAZ DURUMDA. RAPORDA, 2006'DA AFRİKA'DAKİ SITMA VAKALARININ YAKLAŞIK YÜZDE 80'İNİN 13 ÜLKEDE YOĞUNLAŞTIĞI, BU VAKALARIN YARISINDAN FAZLASININ NİJERYA, DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ, ETİYOPYA, KENYA VE TAZMANYA'DA GÖRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI. RAPORDA AYRICA, 650 MİLYON AFRİKALI İÇİN RİSKİN HALA DEVAM ETTİĞİ VURGULANIYOR.


"EGEE 2008"

HER YIL FARKLI BİR ÜLKEDE DÜZENLENEN VE ULUSLARARASI BİLİMSEL KABLO ŞEBEKELERİ HAKKINDA GÖRÜŞ PAYLAŞIMININ YAPILDIĞI "ENABLING GRIDS FOR E-SCIENCE" KONFERANSI BU YIL TÜRKİYE'DE YAPILACAK. TÜBİTAK DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN KONFERANSA, AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİNDEN YETKİLİLER DE KATILIYOR.

TÜRKİYE, AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMALAR MERKEZİ’NDE “BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI” DENEYLERİNDE ÇALIŞAN ARAŞTIRMACILARIN KATILACAĞI KONFERANSA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIRLANIYOR. AVRUPA BİRLİĞİ 7. ÇERÇEVE PROGRAMI KAPSAMINDA HER YIL FARKLI BİR ÜLKEDE DÜZENLENEN "ENABLING GRIDS FOR E-SCIENCE" KONFERANSI BU YIL "EGEE 2008" ADIYLA 22-26 EYLÜL TARİHLERİ ARASINDA TÜBİTAK'IN DESTEĞİ İLE İSTANBUL’DA DÜZENLENECEK. TÜBİTAK AYRICA, CERN'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN DENEYLERLE İLGİLİ VERİLERİN DE TÜRKİYE'YE ULAŞTIRILMASINI SAĞLAYACAK. BÖYLECE TÜRK ARAŞTIRMACILAR, TÜBİTAK'IN SİSTEMİNDE BULUNAN SİMÜLASYON, MODELLEME VE ANALİZ YAZILIMLARI İLE "BÜYÜK PATLAMA" VERİLERİNİ KULLANARAK CERN BENZERİ ÇALIŞMALARI TÜRKİYE'DE YAPABİLME OLANAĞINA KAVUŞACAK.

"AMERİKAN KRİZİ"

AMERİKA'DA TUTSAT KREDİLERİ NEDENİYLE BAŞLAYAN FİNANSAL KRİZ ULUSLARARASI PİYASALARI DERİNDEN SARSTI. ARTIK İFLAS KORKUSUNUN HAKİM OLDUĞU BANKACILIK SEKTÖRÜNDE SÜRPRİZ BİRLEŞMELER YAŞANIYOR. İNGİLTERE'DE TUTSAT PİYASASINA HAKİM OLAN İKİ DEV KURULUŞ, LLOYDS VE HALIFAX BİRLEŞTİ.

ULUSLARARASI PİYASALARI ALT ÜST EDEN AMERİKAN KRİZİNİN ETKİLERİ HALA DEVAM EDİYOR. TEDİRGİNLİĞİN EGEMEN OLDUĞU BANKACILIK SEKTÖRÜNDE, İFLAS ETMEKTEN KORKAN FİRMALAR DEV ORTAKLIKLAR KURMAYA BAŞLADI. KRİZDEN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELERDEN BİRİ OLAN İNGİLTERE'DE TUTSAT PİYASASINA HAKİM OLAN İKİ DEV KURULUŞ LLOYDS VE HALIFAX BİRLEŞTİ. LLOYDS'IN 12 MİLYAR STERLİN KARŞILIĞINDA HALIFAX'I SATIN ALMASIYLA BİRLİKTE, İNGİLTERE'DEKİ EVLERİN YÜZDE 40'ININ TUTSAT BORCU SÖZLEŞMESİNİ ELİNDE BULUNDURAN DEV BİR SÜPERBANKA ORTAYA ÇIKTI. İNGİLİZ BASINI ANLAŞMAYA, PİYASADA KORKUNUN HAKİM OLMASINDAN KORKAN BAŞBAKAN GORDON BROWN'IN BİZZAT ARACILIK ETTİĞİNİ YAZDI.