6 Ağustos 2008 Çarşamba

TÜZMEN'DEN ÇARPICI İTİRAFLAR

TÜRKİYE GİDEREK ARTAN DIŞ TİCARET AÇIĞI NEDENİYLE ZOR GÜNLER GEÇİRİRKEN, İZLENEN POLİTİKALAR, SONUNDA HÜKÜMETİN BAKANINI BİLE İSYAN ETTİRDİ. TÜRK AMERİKAN İŞADAMLARI DERNEĞİ İLE ANKARA'DA BİRARAYA GELEN DEVLET BAKANI KÜRŞAD TÜZMEN YAPTIĞI KONUŞMADA ŞAŞIRTICI RAKAMLAR AÇIKLARKEN, ÇARPICI İTİRAFLARDA BULUNDU.
SIK SIK ÜYESİ OLDUĞU HÜKÜMETİN İZLEDİĞİ EKONOMİK POLİTİKALARI SERT BİR DİLLE ELEŞTİREN DEVLET BAKANI KÜRŞAD TÜZMEN, GENE ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI. AMERİKA İLE EKONOMİK İLİŞKİLERİ GELİŞTİREBİLMEK AMACIYLA TOPLANTILAR DÜZENLEYEN TÜZMEN, BU DEFA KISA ADI TABA OLARAK BİLİNEN TÜRK AMERİKAN İŞADAMLARI DERNEĞİ İLE ANKARA'DA BİR ARAYA GELDİ. DERNEK ÜYELERİNİN DÜŞÜK KUR NEDENİYLE İHRACATTA YAŞANAN KRİZİ GÜNDEME GETİRMESİNİN ARDINDAN SERT AÇIKLAMALAR YAPAN DEVLET BAKANI, MERKEZ BANKASINI VE HÜKÜMETİNİ İZLEDİĞİ PARA POLİTİKALARI NEDENİYLE YAYLIM ATEŞİNE TUTTU. BUGÜNE KADAR UYGULANAN EKONOMİK POLİTİKALARIN SONUÇLARINI DEĞERLENDİREN TÜZMEN, ŞAŞIRTICI RAKAMLAR AÇIKLAYARAK ÇARPICI İTİRAFLARDA BULUNDU. KÜRŞAD TÜZMEN, 2003 YILINDA AMERİKA İLE YAPILAN TİCARETTE 256 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI ELDE EDEBİLEN BİR ÜLKENİN, 7 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET AÇIĞI VEREN BİR ÜLKE HALİNE GELDİĞİNİ SÖYLEDİ.

TÜZMEN :400-450 milyon dolar fazla verirken geçen seneler zarfında 7 milyar dolar açık veren bir ülke ... eee bende bakıyorum kendime çok başarılı dış ticaret bakanı.

"İHRACATA DAYALI KALKINMA MODELİNİ BENİMSEMİŞ BÜTÜN ÜLKELER YÜKSEK KUR POLİTİKASI İZLERKEN, BİZ TAM TERSİ BİR MODEL İZLİYORUZ" DİYEN TÜZMEN, İZLENEN KUR POLİTİKASI PARA BİRİMİ DOLAR OLAN ÜLKELERLE YAPTIĞIMIZ TİCARETİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR ŞEKLİNDE KONUŞTU.

TÜZMEN: Kağıt karton yav, kağıt kartonu bizde üretebiliyoruz ama %85 oranında amerika'dan ithal eder olduk. hububat, Türkiye hububat ülkesi değil mi? hububat ülkesiyiz diye övünürdük. Amerika'dan hububat ithalatımız geçen seneye göre %203 artmış durumda.

AYRICA 2007 VE 2008 YILLARININ İLK 5 AYINDA YAŞANAN PERFORMANSI DEĞERLENDİREN TÜZMEN, AMERİKA İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN DIŞ TİCARETİN TÜRKİYE'NİN ALEYHİNE SONUÇLANDIĞINI VE İZLENEN ENFLASYON POLİTİKALARINDA BİR ÇOK HATANIN YAPILDIĞINI İTİRAF ETTİ.

TÜZMEN: Paramızın aşırı değerlenmesi ortamında enflasyonu geriye çekebileceğimizi hesapladık ama %120'ye varan bir hesap hatasıyla yanıldığımızı en sonunda anladık. O politika artık yeniden kurgulanmak zorunda. Çünkü TL' yi çok aşırı değerlendirdik ama enflasyon yinede çift hanelere çıkmış oldu.

Hiç yorum yok: