28 Ağustos 2008 Perşembe

WOODROW WILSON TÜRKİYE ARAŞTIRMASI

ADINI ÜNLÜ WILSON İLKERİNİ ÖNE SÜREN THOMAS WOODROW WILSON'DAN ALAN WOODROW WILSON ARAŞTIRMA MERKEZİ'NİN UZUN ZAMANDIR TÜRKİYE'DE LAİKLİK ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YAPTIĞI ORTAYA ÇIKTI. WASHINGTON'DA BİR KONFERANSTA KONUŞMA YAPAN WOODROW WILSON MERKEZİ UZMANI DR. ELLEN ROSSKAM, "TÜRKİYE'DE EĞİTİM, İSLAM, LAİKLİK VE DEMOKRASİNİN GELECEĞİ" KONULU ARAŞTIRMASININ SONUÇLARINA DEĞİNDİ.

"TÜRKLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU BUGÜN LAİK BİR DEVLETE VE DEMOKRASİYE BAĞLILIKLARINI SÜRDÜRÜYOR" BU SÖZLER 6 AYDIR TÜRKİYE'DE LAİKLİK ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YAPAN WOODROW WILSON ARAŞTIRMA MERKEZİ UZMANI DR. ELLEN ROSSKAM'A AİT. WASHINGTON'DAKİ RUMİ FORUM ADLI KURULUŞUN DÜZENLEDİĞİ KONFERANSTA KONUŞAN AMERİKALI GÜNEY DOĞU AVRUPA UZMANI ROSSKAM, BATI ÜLKELERİNİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ BAKIŞ AÇISINDA YANLIŞLIKLAR OLDUĞUNA DİKKATİ ÇEKTİ.


ELLEN ROSSKAM : Her ülke kendi benzersiz toplumu ve kendi farklılıklarıyla değerlendirilmelidir. Türkiye için benim deyimimle görünür bir 'dindarlığın' varlığı, aşırıcılık ya da köktendincilik söz konusu değil. Sanırım kullandığımız kelimeler konusunda biraz daha dikkatli olmalıyız.Türklerin büyük çoğunluğu bugün laik bir devlete ve demokrasiye bağlılığını sürdürüyorlar.Ancak Türk halkının ne tür bir laikliği benimsemek istediğine karar vermesi gerekir. Dikkate alınacak birçok laiklik türü var.

KONUŞMASINDA TÜRK EĞİTİM SİSTEMİYLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ DE DİLE GETİREN ROSSKAM, TOPLUMUN DÜŞÜK GELİRLİ KESİMİNİN EĞİTİM HİZMETİNE ULAŞMA İMKANLARININ AZALDIĞINI SAVUNDU.ROSSKAM, TÜRKİYE'DE YÜKSEK GELİRLİ AİLELERİN ÇOCUKLARINI ÖZEL OKULLARA GÖNDERDİĞİNİ, BUNUN BİR SINIFSAL AYRIM YARATTIĞINI VE ÖĞRENCİLERİN BİRER "MÜŞTERİ" OLARAK ALGILANMAYA BAŞLANDIĞINI DA İLERİ SÜRDÜ. TÜRKİYE'DE ÖZEL ÜNİVERSİTELERDEN SADECE ÜÇÜNÜN ULUSLARARASI STANDARTLARA UYDUĞUNU SAVUNAN ROSSKAM, DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL ÜNİVERSİTELERLE REKABET ETMEK ZORUNDA KALDIĞINI VE BİRÇOK KALİTELİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN EKONOMİK NEDENLERLE ÖZEL ÜNİVERSİTELERE GEÇTİĞİNİ BELİRTTİ.
NOT: Rumi Forum, Fetullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen ve Amerika'da faaliyetlerini sürdüren bir organizasyondur. Bu haberi neden yayınladığımızla ilgili olarak "analiz" bölümünde daha sonra detaylı bilgi vereceğiz.

Hiç yorum yok: